2000 - 2009

2000

Zesde Spelleke:

In ons dorp denken de politiekers volop aan de geemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Er worden lijsten samengesteld en voorspellingen gemaakt. In Lierde gaat onze burgervader met pensioen en in ons spelleke "Ek welle burremiester wairen ....." stellen zich drie kandidaat-burgemeesters voor.


Nieuwe Poppen:

Den avekoat en Marc Broakeliere (als eerste schepen.)De pop van Rudy Mortier is zeer gelijkend en in één woord schitterend.

Met de pop van Marc de Brakeleer zijn we niet zo gelukkig.

Het kon evengoed zijn kozijntje geweest zijn... Zijn kostuumpje zal het moeten doen.
2001

Woar da de sterre bleef stille stoanZevende Spelleke:

Woar da de sterre bleef stille stoan. Een blijspel uit 1924 van felix timmermans.

In deze bekende kerstlegende wordt een episode uit het leven van drie arme schooiers uit het Neteland verteld. Suskewiet, Pietje Vogel en Schrobberbuik. Zij hebben afgesproken om op de vooravond van Kerstmis samen driekoningen te zingen. Ze verdwalen echter en komen terecht bij een foorwagen, waar ze Jozef, Maria en het kindeke Jezus ontmoeten. De volgende Kerstmis besluiten Schrobberbuik en Pitje Vogel alleen te gaan zingen. Zonder succes. Pitje Vogel wil dan, in zijn overmoed, naar de afgezette pastoor gaan. Daar ontmoet hij de duivel die hem in ruil voor geld zijn ziel afpakt. De derde Kerstmis, Suskewiet is ondertussen gestorven, brengt Schrobberbuik een bezoek aan de rijke maar ongelukkige Pitje Vogel. In een laatste gevecht met de duivel roept Pitje Vogel de hulp in van Maria en wordt aldus bevrijd.

Nieuwe Poppen:

Boer Leeman en Schrobberbuik

(Deze figuren komen na hun optreden in de sterre Tieste en Fluite regelmatig een bezoekje brengen in het Spelleke van Lierde)Klik de link hieronder voor meer uitleg over deze productie.In 1999 speelden we onze vijfde eindejaarsconference 't es onze zubilee. We kregen de maandag bezoek van 'spelleke van Drei Kluite met Luk de Bruyker en Freek Neirynck. 't Spelleke van Goavere, met de poppen Flupke Fonteine en Valeir van de Moart, had een gastoptreden in de conference. Freek stelde na de poppenvoorstelling voor iets gezamelijk te spelen in 2001. Hij zou 'Waar de sterre bleef stille staan' van Felix Timmermans bewerken voor stangpoppen.2002

Achtste Spelleke:

In 1979 stond Lierde op zijn kop wanneer onze ploeg de finale speelde in 'Spel zonder grenzen' in Bordeaux, en er brons pakte. Het is geen geheim dat de trofee, vergeten en onder het stof, ergens in een kast staat in de raadzaal. Die trofee zou de rode draad worden van het achtste spelleke.

Zou het geen goed idee zijn om de trofee te laten verdwijnen zonder dat iemand iets merkt?Nieuwe Poppen:

Den burremiester Marc Broakeliere (tweede versie) en de sjeriffHoe die trofee tijdens één van onze laatste lezingen bij ons op tafel terecht kwam zal wel altijd een raadsel blijven.2003


Negenste Spelleke:

Fluite besluit terug aan te knopen met de oude traditie van koning lopen. Het kost hem niet al te veel moeite om zijn boezemvriend Tieste te overhalen om mee te doen. Maar ..... om koning te lopen moet je met 3 zijn. Tieste en Fluite trekken hun stoute schoenen aan en nodigen op het gemeentehuis niemand minder dan de burgemeester uit voor een rondgang door het dorp.Nieuwe Pop:

Skepeninneken NadiaJe kan zien dat het koningslopen zijn sporen naliet bij de burgemeester en zijn eerste schepen ...2004

Tiende Spelleke:

Wij vieren onzen twiede jubilee... met de uitgave van ons boek " 't Spelleke van Lierde - 10 jaar"

Alle poppen, dertien in het totaal krijgen deze keer een rol.


Nieuwe Pop:

Sjanteur de sjarme Toone
2005

Elfde Spelleke:

Onze burgemeester, die in 2004 in mindere doen was, speelt de rode draad in ons elfde spelleke. Nu en dan verplichtte men hem het wat kalmer aan te doen. Daar waren vooreerst de kleine probleempjes met de pancreas (Fluite en Tieste spreken voortdurend over 'de smallast'). Later op het jaar volgde het verbrande been. In 2004 was hij voor het ongeluk geboren. Gebeurtenissen waar niemand schuld aan heeft, maar die verdomd leuk zijn in een poppenkast.


Nieuwe Pop: De pjieremeester, skepen2006

Twaalfde Spelleke:

Al da lawai niet...

Je moeder had zeker gelijk, van luide muziek kan je doof worden. De sterkte van geluid - dat men uitdrukt in decibel - wordt zeer onaangenaam ervaren wanneer men in industrie of in discotheken meer dan 100 decibel wordt genoteerd. Zijn de buren van de jeugdclub overgevoelig aan geluid? Zouden ze lijden aan wat men in vaktermen noemt - 'hyperacusus'? Het kan, maar we weten het niet. In de woordenboek van Tieste en Fluite staat dit woord niet, ze voeren altijd zelf het hoge woord. Het is Pelagie die wat meer beweging en leven, en dus lawaai, rond het station wil. Zoals het vroeger was. Komt daar gedonder van ?

Nieuwe Pop: De Velomoaker


Stil, zeer stil werden Rosten Tieste, Fluite, Pelagie en de vele andere poppen op dinsdag 22 november. Die avond overleed Dokter René Van Ongevalle. We wisten dat den dokteur zwaar ziek was. Niemand geloofde dat het zo rap en plots zou eindigen. Sinds 1997 speelde hij met zijn eigen pop het rolletje van Den Dokteur. Zoals Rosten Tieste, Fluite en Pelagie zal Den Dokteur in 't Spelleke Van Lierde altijd blijven meespelen. We weten dat René niets anders zou gewild hebben.Ter es in 't spel veel te beleven

Op Lierds parochiaal gebied

Azu rond 'n ure of neegne

Weet' abij niet

Wa dagge ziet ...


Soms 'n drama

Mor miestal niet.

2007


Dertiende Spelleke:

Tis weer van dat, kiezinge. Wie goat er noste joare onzen nuujen burremiester zijn? Weer nen tjeef? de marc? of ruud dreken?


Nieuwe Pop: Persijn


In oktober zijme weer goan kiezen, politiekers ain niet te verliezen

En doarmee ain z'amoal weer gewonnen, Over zes joar meugde were kommen

Nou koste stemmen op 'n lijst of dreie, en achteraf was alleman blije

Oan d' eksplikoase was het niet gelegen, doarmee ain z'amoal mijne zegen

En tuus nog en tuus nog, t'es alle zes joar weer van dat

Want stemmen stemmen stemmen moete doen (stemt! stemt!)

Van stemmen stemmen stemmen waire'k moej (stemt! stemt!)

2008

Veertiende Spelleke:

Probleemn ???

Zijn er problemen in Lierde? Grote of kleine of helemaal niet? Sommigen zien nergens en nooit problemen. Is er werkelijk geen vuiltje aan de lucht? Zijn ze zot van glorie en is hun optimisme misplaatst? Of schuiven ze de problemen op de lange baan?

Anderen zien dan weer altijd en overal problemen. Is Lierde er echt zo erg aan toe? Of zijn ze misnoegd en is hun pessimisme ongegrond? Komt hun moment van glorie en zijn de problemen van de baan?

Problemen zitten soms in een klein hoekje. Waar je ze niet verwacht. Wie weet wat er in't Spelleke van Lierde 2008 opduikt... Of niet opduikt...


...Geen nue poppe. Moar wai e moelebakkes vur ons Pelagie...

2009


Vijftiende Spelleke:

Rapleerd'ou al die zjieratjes...

Wanneer men in onze streek over een 'zjieratje' spreekt dan heeft men het over een cavia. Het zijn de Spanjaarden die in de 16de eeuw het knaagdiertje van Zuid-Amerika, met een tussenstop in Guinee naar West-Europe brengen. De Inca's kweekten de cavia voor de vleesproductie, bij ons zijn het troeteldiertjes. In Peru blijft tot vandaag de Cavia een echte lekkernij, het is een feestmaal!


Geen nieuwe pop dit jaar


Misschien daarom dat Tieste en Fluite vertellen dat men op het eetmaal van de CD&V in 2008 cavia met provencaalse saus kon proeven.

Lierde is nooit zo fel in het nieuws geweest. Men hoorde het op de radio, de teevee (Vrt, VTM, CNN, ook Al Jazeera bleef niet achter).

Lierde kreeg in april 2008 een onverwacht cadeau: Niet minder dan 400 cavia's werden in Deftinge aangetroffen op zolder bij een oude dame. Drie dagen later telde men er al 420... En toch, toch kregen de knaagdiertjes een paar dagen later allemaal een nieuwe thuis. Men kon een cavia gratis op halen, zelfs een paar Hollanders waren gegadigd....


Bij onze derde jubilee werd ter promotie een CD-tje opgenomen en te koop aangeboden, met de markantste liedjes van de voorbije 15 jaar. Voorwaar aanbevolen aan iedereen die van ons dorp houdt. Bij het horen van deze liedjes, ooit geschreven voor het Spelleke van Lierde krijg ik kippenvel...

De CD is nog steeds verkijgbaar...